Egy kis nosztalgia:

Lassan 10 éve, hogy belevágtam a honlapkészítés érdekes világába. Anno 14 évesen még a gportal.hu oldalon kezdtem, ahol egyszerűen összekattintgatva lehetett egyszerű kis honlapokat készíteni. Eleinte nagyon tetszett, de aztán kezdtem érdeklődni a komolyabb honlapok készítése iránt, és szerettem volna kitörni a Gportal sablon oldalai közül. Így kezdtem neki megismerni és megtanulni, hogy mi fán terem a html kódolás. Volt akkoriban egy nagyon jó oldal, a candy-shop.hu, ami sajnos azóta már megszűnt. Ez az oldal pont a html alapjait tanított meg a laikus embereknek, mintaoldalakkal illusztrálva, neki köszönhetem hogy megértettem a html kódolás alapjait, és hogy meg tudtam csinálni életem első html-es alapú honlapját, amit én saját kezűleg kódoltam le Jegyzettömbben. Igen, nem viccelek, évekig jegyzettömbben írtam a honlapomat, amikoris középiskolás informatika tanárom nem bírta elnézni, hogy azt használom és bemutatta nekem a Notepad ++ programot. És valóban, azóta el sem tudom képzelni, hogyan bírtam ki jegyzettömbbel, a notepad színesen szépen tagol mindent, sokkal átláthatóbb, és sokkal egyszerűbb benne az egész.

Visszatérve a candy-shop.hu oldalra, mai napig az az oldal a példaképem, és mivel megszűnt, ezért szeretném valahogyan továbbvinni azt, amivel foglalkozott, hogy bárki, aki meg szeretné tanulni a html alapjait, mint én anno, annak segítségére lehessek. Nyitott vagyok mindenre, fordulhattok hozzám bármilyen honlapszerkesztéssel kapcsolatos kérdéssel. Mivel egyetemre járok távoktatásban, és közben dolgozom is, lehet nem azonnal válaszolok egy-két e-mailre, de igyekszem.

Egy keveset a tanulmányaimról és háttértudásomról:

A honlap szerkesztés miatt mentem középiskola után az ELTE Informatikai karára, programtervező informatikus szakra. Nos hát erre csak annyit tudok mondani, hogy egyáltalán nem azt nyújtották nekem, amire számítottam. Már csak az oktatás minőségét nézve. Nagyot csalódtam benne, néhány tárgy elvégzése miatt nem bánom csak, mint például elvégeztem a Web-fejlesztés 1-2 kurzust, Webanimáció kurzust, Számítógépes képszerkesztés kurzust, A 3D grafika kurzust, ezeket tudtam hasznosítani a honlap szerkesztésben is.

Mindig is nagy hangsúlyt fektettem a grafikai dolgokba, hiszen ha egy ember felnéz egy oldalra, az első amit lát az a kinézet, elrendezés, színek. Photoshop 7-et használok a képszerkesztéshez, ez az ami bevált, nem cserélném le újabbra a világért sem.

Egy időben sokat próbálgattam a flash animációkat, és azzal készítettem el például a honlap menüjét beanimálva, de mint ahogy mindig minden fejlődik, ma már ugyanazokat az effekteket, sőt jobbakat lehet csinálni CSS3-al, és gyorsabban is töltődik be.

Ma már nem kézileg írok minden kódot magamnak, hanem keretrendszert használok. Kb két évig használtam a Joomla! keretrendszert, de most áttértem a WordPress-re, mivel ehhez sokkal több bővítményt készítenek, amivel még könnyebb egy honlap összerakása. Nem mondom hogy ez teljesen helyettesítené a html kódolás tudását, mert bármibe bele akar az ember nyúlni, akár csak a kinézetbe, azt kódszinten kell megtenni. Inkább csak meggyorsítja a folyamatokat, mint például egy bejegyzés létrehozását, vagy egy menü létrehozását. De én például egy bejegyzés írásánál is a html nézetet választom ki, hogy ha valami kódot akarok beletenni (pl, félkövér legyen a szöveg, vagy egy egyszerű linket, képet betenni) hamarabb megírom a kódját, minthogy fent a szerkesztő sávban megtaláljam az ikonját hogy mire kell kattintani hozzá 😀

Ami az oldalon van html sablon, gportal sablon, segédletek, mindent lehet használni, letölteni, véleményeknél lehet visszajelzést írni a munkáimról 🙂