Tippek kezdő honlapkészítőknek

Már kezdő honlapkészítő koromban is mindig szerettem a külsőre adni, és azt vallottam/vallom azóta is, hogy az első, amit bárki meglát, ha egy honlapra kattint, az a kinézet, az elrendezés, a színek. Ahogy a régi mondás tartja:

Külső megfog, belső megtart.

Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy amikor betévedek egy olyan oldalra, ahol rikító sárga, meg neon színek villognak, akkor azonnal megnyomom felül az X gombot, amilyen gyorsan csak lehet. És lehet, hogy annak az oldalnak a tartalma nagyon szép volt, terjedelmes, hasznos, rendezett, már sose fogom megtudni, mert nem bírtam ottmaradni még egy percre sem, hogy körbenézzek, annyira bántotta a szememet az egész.

Úgyhogy én nagyon ki vagyok élezve a honlapok külsejére, és hát csak remélni tudom, hogy lesz aki olvassa ezt a cikket és hasznosítja az itt olvasottakat 😀

Ha egy weboldal betöltése 15mp-ig is eltart, az emberek többsége elhagyja az oldalt.

Nos igen, a designolás egyik alapja, hogy amit alkotsz, azt gyorsan is töltse be. Nagyon sok, főleg G-portal-os oldalon szoktam látni azt a fajta megoldást, hogy nem tudják ugye használni a kódokat, de azért mégiscsak jó lenne, ha csúcsmodern hipi szupi trendeknek megfelelően nézne ki az oldal, és ne úgy, ahogy a gportal “alapja”, ezért rászerkesztenek mindent EGY NAGY KÉPRE, de tényleg szó szerint mindent, a fejlécen lévő szövegtől, képekkel együtt MINDENT, és úgy feltöltik az egészet. A legjobb, mikor ezt az egészet .png képformátumban teszik meg. Nem akarok senkit megbántani, de ez egyrészről nagyon csúnya (nem alkalmazkodik a képernyő átméretezéséhez), másrészről mire ez a nagy kép betöltődik, lehet sokan elhagyják az oldalt inkább. Erre a problémára részmegoldásnak érzem azt, amit anno jónéhány éve külföldi honlapkészítős oldalakon láttam, hogy egy pl 800px széles fejléc képet szétvagdostak 8*100px széles képekre, és úgy rakták be őket. Végül is nem az egész 800px széles képet kellett megvárni hogy betöltsön, hanem egyenként a 100px széles képkockákat. Részmegoldás.

A kevesebb néha több.

Nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése, ez tény. De abban megegyezhetünk, hogy sokkal mutatósabb egy oldal, ha nem neon, szinte világító színekkel van kiszínezve, hanem mondjuk pasztell színekkel. Kellemesebb a szemnek, és az sem előny ha minden képpel telerakjuk, hogy már több a kép, mint a szöveg. Persze itt nem az alapból portfólió, vagy képek feltöltésével foglalkozó oldalakra gondolok, hanem olyan esetekre, amikor annyira ki van cicomázva az oldal képekkel mindenhol, hogy a fejléc, a lábléc, a modul háttere, stb. Személyes tapasztalat, mikor olyan oldalon voltam, ahol szép volt minden, szép képekkel, grafikai elemekkel volt kidíszítve az oldal, (nem voltak neonszínek! :D), tényleg kellemes volt a szemnek, csak amikor el akarta olvasni a szöveget, egyszerűen alig bírtam a sok cikormányos hátterektől, képektől. Körbe lehet nézni ipari honlapoknál, vagy akár fizetős honlap templateknél, hogy milyen az összkép. Alap színek használata, minimális képhasználat, és ezek megfelelő elrendezése, kombinációja, és kész is a szembarát, gyors honlap design-unk.

Őszintén, én nagyon szeretem a kihívásokat, ezért szoktam azt csinálni, hogy előveszek régi képeket régi html-es oldalaim kinézetéről, és akkor leülök, hogy ezt megcsinálom G-portal-ra. Párom sokszor mondta már rám, hogy mazochista vagyok 🙂 Szeretem feszegetni a G-portal határait, és azért ha körbenéztek a G-portal-os sablonok között, rengeteg féle kinézetet lehet csinálni neki, és én nem kép formában oldom meg, hanem kóddal mindent. Van amikor trükközni kell ugyan, meg áldozatokat hozni, de tényleg sok mindent meg lehet csinálni kóddal és egy kis ésszel!

Íme néhány példa rá, mikor html-re szabott designt átalakítottam Gportal-ra:

Amit tudok tanácsolni mindenkinek, hogy ha már fel szeretné turbózni az oldalát, akkor nézzen utána néhány kódnak legalább, vagy ha minden kötél szakad, két e-mail címem is meg van adva a Kapcsolat-nál, írjatok bátran, ha tudok, még aznap válaszolok.